top of page

Co na zahradě vysazovat v dubnu a co k tomu budete potřebovat?

Pokud jste majiteli zahrádky, v dubnu nebudete vědět, kam dřív skočit. Jde o období výsevů, výsadeb, hnojení, péče o trávník, ale také boj s chorobami a škůdci. Zkrátka pustit se můžete skoro do všeho.


V letošním roce se příroda probudila dříve, takže spousta práce je patrně už za vámi. Buďte ale opatrní na choulostivější druhy rostlin. Ranní mrazíky se mohou stále objevit. Některé druhy zeleniny a bylinek, které je lepší umístit ven až v polovině května.


Co vše je můžete tento měsíc vysévat nebo vysazovat?
  • Prostokořenné dřeviny

  • Růže, které jste si vloni namnožili z řízků

  • Trvalky

  • Odolnější letničky

  • Cibuloviny na balkónech

  • Trávník

  • Zeleninu ze semen i předpěstovanou

  • Bylinky

  • Vinná réva a maliník


Dřeviny a trvalky je před výsadbou vhodné namočit na chvíli do vody, aby snadněji zakořenily. U trvalek nezapomeňte ponechat prostor pro jejich rozrůstání do stran, který u těch vysokých může být až 80 cm. Dbejte také na to, aby stínomilné druhy nebyly vystaveny přímému slunci a naopak Bude se jim lépe dařit a Vás to bude stát méně práce na údržbu. Nižší druhy vysazujte na okraj záhonu, vysoké dozadu nebo doprostřed. Bude to pohledové vypadat velmi dobře. Je výhodné pokrýt spodní patro záhonu rostlinami do stínu. Plevel bude mít menší šanci se uchytit.


Přímo na záhon můžete vysévat odolnější druhy zeleniny jako je mangold, špenát, ředkev a ředkvičky, mrkev, červená řepa, černý kořen, pastinák, hrášek, cibule, česnek a čekanka. Z předpěstované zeleniny je možné umístit na záhon salát, rané odrůdy kedlubny, květáku nebo hlávkového zelí. Vysazovat můžeme pórek, cibuli sazečku, česnek, křen a chřest. Odolné bylinky, jako jsou kopr, petržel, pažitka, saturejka, měsíček, koriandr, estragon, oregano, meduňka či fenykl, můžeme od poloviny dubna vysévat také ven.


Speciální substrát mnohdy není třeba

V zahradnictvích a hobby marketech jistě narazíte na celou řadu speciálních substrátů určených pro různé druhy rostlin. Mnoho druhů vyžaduje skutečně odlišné složení, proto je dobré zjistit, co rostlina potřebuje. Zejména pokud s jejím pěstováním začínáte. Zcela specifické požadavky mají například orchideje, kterým se v běžném substrátu dařit nebude.

Nicméně pro pěstování naprosté většiny rostlin na zahradě a ve skleníku postačí zahradnický substrát. Vyplatí se tedy pořídit velké balení a případně obohatit rašelinou, pískem nebo speciálním hnojivem, pokud to rostlina vyžaduje. Pro výsev rostlinek ze semen je vhodné menší balení výsevního substrátu, který jim do začátku dodá živiny pro rychlý růst. Poté je ale třeba je přesadit.


Mulčovací kůru využijete velmi všestranně

V tomto období intenzivní výsadby se bude hodit mulčovací kůra. Nahrňte ji ke kmínkům nově vysazených růží, ovocných keříků a dalších trvalek, aby byly schopny lépe udržovat vlhkost a neprorůstal tak intenzivně plevel, který tam nemá co dělat. Z kůry také vytvořte misky kolem mladých ovocných stromků. Ty využijete jako malé zásobárny vody ze zálivky. Nerozteče se do stran a vsákne se hned u kmene stromku.

Záhony s trvalkami, maliníky či jahodníky je také vhodné zasypat kůrou. Jahodníky budou díky kůře o něco více chráněny před vlhkostí a plísněmi z půdy, které se velmi často objevují na listech i plodech. Obecně také proroste o něco méně plevelů. Pokud chcete, aby se trvalky postupně rozrůstaly po celém záhoně, je mulčovaní kůra vhodnější než například dekorativní kačírek.


Co se ještě bude hodit?

Dobrým pomocníkem v chladnějším období je bílá netkaná textilie, kterou můžete využít jako ochranu choulostivých nakvetlých rostlin před nočními mrazíky. Přes den ji ale nezapomeňte sundat, aby mohl rostliny opylovat hmyz. Ochrání i před některými škůdci.


Připravte se, že na Vaši úrodu budou v průběhu celé sezóny útočit nejrůznější škůdci. Každý rok Vás může překvapit nový druh. Pro boj s nimi je dobrá prevence v podobě vysazení aromatických druhů rostlin v okolí (např. afrikánů) nebo výrobě vlastního postřiku například z česneku, chilli papriček, tabáku nebo kopřiv. Nicméně efekt nebude zcela jistě stoprocentní. Proto doporučujeme pracovat i s přírodními postřiky odpuzujícími škůdce, které jsou dostupné v obchodech. Bez problémů je můžete použít na jedlé plodiny a jejich účinek je až překvapivě dobrý.


Dostaňte trávník do kondice

Trávník je nezbytnou součástí zahrady i pozemku a správná péče o něj povznese vzhled celé zahrady. Duben je ideální měsíc, teploty jsou už dostatečně vysoké a také srážek bývá tak akorát.

Proveďte první sekání po zimě. Trávník jen zarovnejte, tráva ještě neroste tak intenzivně, trávník se vždy seká maximálně o třetinu délky. Projděte trávník a zkontrolujte jeho stav. Pokud zaznamenáte houbové choroby nebo mech, použijte vhodný přípravek na jejich likvidaci.

Prořežte trávník pomocí vertikutátoru, odstraníte tak sušinu a odumřelý mech. Pečlivě vše shrabejte. Trávník bude pak lépe přijímat vodu, vzduch a živiny. Současně se poruší kořínky, což povzbudí trávník ke zhoustnutí.

Pokud jsou na trávníku holá místa, dosejte je vhodnou travní směsí. Vybírejte osiva pro dosev nebo použijte stejné složení jako má Vás stávající trávník. Nezapomeňte trochu zasypat substrátem, utužit povrch a důkladně zalít.


Na jaře použijte dusíkatá hnojiva pro podporu růstu a zahoustnutí trávníku. Dodržujte správné dávkování a nepřehnojujte. Pamatujte hnojící pravidlo, zejména pro méně zkušené: Lepší je hnojit v menší dávce a častěji, než dávkování přehnat - riskujete spálení trávníku.

S trávníkem je nekonečná práce. Na druhou stranu je na něm naše úsilí vidět. Trávník se tak při správné péči stává chloubou zahrady.


Plánujete velký nákup potřeb pro Vaše pěstování?

Navštivte novou prodejnu zahradnických materiálů Zafido v Siřejovicích. Nakoupíte za internetové ceny, s výběrem rádi poradíme, navíc nákup Vám také ochotně naložíme do auta. S kuponem z Lovosického dneška navíc na prodejně ušetříte 100 Kč ze svého nákupu. Nechcete nikam jezdit? Objednejte si vše online s doručením až domů na www.zafido-eshop.cz.





Přejeme úspěšnou pěstitelskou sezónu a bohatou úrodu!

22 zobrazení
bottom of page